Cultivatie van de Vijf Hart Kwaliteiten (Wu Xin)

De 5 Xin zijn vijf fundamentele kwaliteiten van het hart (Xin). Het zijn aangeboren eigenschappen, die van nature in ieder mens aanwezig zijn. Cultivatie van deze kwaliteiten kunnen veel bijdragen aan onze gezondheid en welzijn in zowel Qigong als in het dagelijks leven (Life Cultivation). In deze blog zal ik deze vijf hartkwaliteiten benoemen, toelichten en aangeven hoe je ze kan toepassen.

De noodzaak en voordelen van hartcultivatie
Bij deze meeste mensen zijn de vijf kwaliteiten van het hart nog slapend, terwijl hun (negatieve) tegenpolen meestal wel actief zijn. Een slechte manifestatie van de vijf hartkwaliteiten beperkt onze potenties en toepassing van hun tegenpolen kan onze Qi en gezondheid ernstig beschadigen. Het is daarom belangrijk onze slapende hart kwaliteiten te activeren. Het laten manifesteren, verder ontwikkelen en toepassen van de vijf hart kwaliteiten draagt bij aan het vergroten van ons zelfhelend vermogen (Healing), gezondheid en welzijn. Ze zorgen dat hart en geest zich openen en dat lichaam, Qi en geest verenigd worden. Bovendien kunnen ze helpen bij het veranderen en vervangen van ongezonde patronen (gewoonten) op gedrags- en bewustzijnsniveau, onder andere omdat hun tegenpolen (actieve patronen) met de vijf hart kwaliteiten beter te herkennen en veranderen zijn. Meer over patronen kun je lezen in mijn andere blog. Met behulp van de vijf Xin komt ons leven meer in harmonie met de wetten (mechanismen) van de natuur en universum, waardoor de kwaliteit van ons leven in al haar aspecten wordt verhoogd. 

1.Vertrouwen 
Vertrouwen is de eerste kwaliteit van het hart om te cultiveren. Het is de fundatie en sleutel tot cultivatie van de andere vier kwaliteiten. Zo kun je zonder vertrouwen jezelf en je hart moeilijk openen. Gevoelens en patronen zoals twijfel en wantrouwen sluiten ons hart en leiden vaak tot angst, zorgen en wantrouwen. Deze emoties en patronen komen vaak voort uit een behoefte aan zekerheid en bescherming. Cultivatie van vertrouwen zorgt ervoor dat dergelijke ongezonde patronen worden opgeruimd en draagt bij aan een conflict vrije en een verenigde staat van zijn. Het is de sleutel tot het activeren van het zelfhelend vermogen van het lichaam (Healing) en geeft je de kracht om te veranderen, ongezonde patronen te doorbreken en je potenties, talenten en kwaliteiten te ontwikkelen. Situaties zullen zich sneller in positieve zin ontwikkelen als je deze met vertrouwen benadert in plaats van met angst, zorgen en twijfel, want Qi en informatie worden hierdoor in positieve respectievelijk negatieve zin versterkt.

2.Openheid           
Openheid zorgt ervoor dat ons lichaam zich kan openen, zodat Qi vrij kan stromen (intern) en Qi uitwisseling met de natuur mogelijk is (extern). Een open staat van zijn helpt ons informatie van buitenaf zo compleet mogelijk te ontvangen en gezonde relaties met anderen en onze omgeving te hebben vanuit aan openheid gerelateerde kwaliteiten zoals eerlijkheid en oprechtheid. Patronen zoals arrogantie en angst leiden tot het sluiten van onze hart en geest, terwijl vertrouwen en nederigheid ons juist helpen te openen en bijdragen aan interne en externe harmonie.

3.Liefde 
Liefde is een sterke universele kracht, waarmee we onszelf kunnen voeden, helen en anderen kunnen helpen vanuit compassie. Het kan wonderen verrichten en ons bevrijden van allerlei problemen. Van jezelf houden helpt om jezelf te accepteren zoals je bent inclusief eventuele problemen, maar ook om niet te oordelen en respect te hebben voor alles. Ware, onvoorwaardelijke liefde is onzelfzuchtig, zonder gehechtheid en komt voort uit een puur hart.

4.Dankbaarheid     
Dankbaarheid draagt bij aan het positiever en gelukkiger zijn in het leven. Door alles als vanzelfsprekend te beschouwen is er geen interne vrede mogelijk. Dankbaar zijn voor alles (ook voor vervelende dingen) en je hart hiermee te verbinden, stelt je in staat om vrede met jezelf en je omgeving te hebben, maar ook om begripvol, compassie-vol en vergevend naar anderen te zijn.

5.Gongjing: respectvol, nederig, eerbiedig                             
Gongjing staat voor ware, oprechte nederigheid, respect en eerbied voor alles. Het is het belangrijkste element in Life Cultivation en onze krachtigste motor voor het veranderen van alle aspecten in ons leven. Gongjing is de ziel van de vijf Xin en omvat de vier andere kwaliteiten. In de manifestatie van Gongjing zijn namelijk ook de andere vier Xin automatisch aanwezig. Het is een staat van verbinding, vereniging en eenheid met alles. Een pure, open staat van verbinding en overgave, waarbij je jezelf niet langer als het centrum van alles ziet, niet over jezelf en anderen oordeelt en alles als gelijkwaardig ziet. Zonder Gongjing kan er geen harmonische verbinding en relatie zijn met alles en zal onze valse Zelf (Ego en patronen) ons leven blijven beheersen.

Hartcultivatie methoden
Om de vijf hart kwaliteiten te activeren is het belangrijk eerst onze geest (Shen) in ons hart (Xin) met elkaar te verbinden door de geest in het hart te brengen en beiden van hieruit te openen. Hart (Xin) en geest (Shen) zijn namelijk heel nauw aan elkaar gerelateerd, beïnvloeden elkaar en beheersen samen Qi en lichaam. Als Shen en Xin verbonden, verenigd en in harmonie zijn, dan manifesteren deze hartkwaliteiten zich op natuurlijke wijze. Meer over de bijzondere connectie tussen Xin en Shen kun je lezen in mijn andere blog.

Werk vervolgens een voor een in een vaste volgorde aan het activeren en toepassen van de vijf kwaliteiten: eerst Vertrouwen (1), dan Openheid (2), vervolgens Liefde (3), daarna Dankbaarheid (4) en ten slotte Gongjing (5). De ene hartkwaliteit legt namelijk de fundatie voor een andere, die zonder deze volgorde moeilijker te cultiveren zal zijn. De 5 Xin dienen zich verder zowel intern als extern te manifesteren. Cultiveer ze eerst allemaal intern (in onszelf en op onszelf gericht) en daarna pas extern (naar buiten gericht op onze omgeving en anderen). Of cultiveer ze afzonderlijk intern en extern. Mijn advies is om je elke dag minimaal 1 week achter elkaar je te focussen op een enkele hart kwaliteit.
 
Conclusie
Ik hoop dat je door deze blog inziet, wat de vijf hart kwaliteiten voor je kunnen betekenen en hoe je hiermee de effecten van je Qigong training kunt vergroten en een goede staat en je omgang met situaties in het dagelijkse leven kunt verbeteren. Mijn diepe dankbaarheid en Gongjing gaan hierbij in het bijzonder uit naar master Yuan T
ze voor het delen en onderwijzen van deze waardevolle levensschatten. 


Copyright © Chi-Connected 2016 – All Rights Reserved
Dit werk is gelicenceerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0-licentie.Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, plaats dan een link naar de desbetreffende pagina op www.chi-connected.com en gebruik de volgende methode van naamsvermelding: “Peter Smit Chi-Connected; Cultivatie van de Vijf Hartkwaliteiten (2016), www.chi-connected.com, CC BY-NC-ND 4.0 gelicenseerd”.

Comments

3 responses to “Cultivatie van de Vijf Hart Kwaliteiten (Wu Xin)”

  1. Zoals je weet ben ik alweer geruime tijd bezig met het toepassen van deze 5 hartkwaliteiten in mijn leven en het heeft mij veel moois gebracht. Bedankt weer voor dit mooie duidelijke stuk!

  2. Joshua Vincent Avatar
    Joshua Vincent

    Eye technology pull hard southern power. And member successful threat discover. Meet debate room sport put together.

  3. Douglas Anthony Avatar
    Douglas Anthony

    Help class agency class modern think mother. Or example American choose discover field analysis. Resource question bad answer card policy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *